A múlt

A múlt 2022-03-10T11:55:06+00:00

Előzmények: a 90-es évek elején részvettünk a tatai HÍD táborokban. Kedvet kaptunk hozzá!

I. év – 1993 nyara. Szólj síp, szólj! népzenei tábor az Ady Endre M.K. szervezésében. Az elsõ tábor! Moravicán, a futballpályán. Nem egész 60 résztvevõvel, nagyon jó hangulattal, a tatai táborból ismert játékmesterrel, és könnyes búcsúval. Már biztos volt, hogy lesz következõ is.

II. év – 1994 nyara. Szólj, síp, szólj! népzenei tábor. A helyszín már a moravicai id. Kovács Gyula Általános Iskola, kb. 100 résztvevõvel.

III. év – 1995 nyara. Két tábort szerveztünk. A már hagyományosnak számító Szólj, síp, szólj! népzenei tábort és az elsõ MIT-tábort. Táboronként több mint 100 résztvevõvel. Ekkor még nem gondoltuk, hogy lesznek visszatérõ táborlakók is, akik már ettõl a tábortól kezdve végig kitartanak mellettünk. Elõször résztvevõként, késõbb pedig szervezõként.

IV. év – 1996 nyara. Az elõzõ évben nagy sikert aratott MIT-tábort már két külön váltásban szerveztük meg. Így az eddigi két tábor egy harmadikkal bõvítettük a MIT II-vel. Az elsõ év, amikor saját játékmestereink önállóan vezetik a szabadidõ-programokat.

V. év – 1997 nyara. Felújítás miatt a moravicai iskola nem fogadhatta a táborokat. A pacséri Moša Pijade Általános Iskola fogadott be bennünket. A népzenei tábort néptánccal bõvítettük, de a helyszínváltozás miatt csak egy MIT-tábort szerveztünk. Táboronként már közel 200 résztvevõvel. Néhány visszajáró gyerek már rendezõként vett részt.

VI. év – 1998 nyara. Ismét a moravicai iskolában volt a Szólj, síp, szólj! népzenei és néptánctábor és a MIT-tábor. Meghívtunk két játékmestert a Zabhegyezõ Gyerekanimátorok Egyesületébõl. Megismerkedés, tapasztalatcsere, késõbb kapcsolattartás. Októberben megalakult a Zabhegyezõ GYAE vajdasági helyi csoportja, a VIGYORI csoport, ami egyben a moravicai Ady Endre M.K. szakosztálya is. Lendületes kezdés, év végéig számos gyerekprogram.

1999. A bombázások szele a táborok terveit is szétfújta.

VII. év – 2000 nyara. A MIT-tábort kibõvítettük az elsõ JÁTÉKTÁBORRAL. A táborlakók létszáma folyamatosan növekedett. Megjelentünk az Interneten is. A korosztályból kinövõ gyerekek közül egyre többen kérték az ifjúsági tábort.

VIII. év – 2001 nyara. Elsõ Ifjúsági tábor, közel ötven résztvevõvel. A Szólj, síp, szólj!-ban és a MIT+játéktáborban a 200-at is megközelítette a résztvevõk száma. A VIGYORI csoportnak a táborokon kívül évi 70 programja volt.

IX. év – 2002 nyara. Az ifjúsági táborban több mint 60-an fiatal sátorozott. A Játéktábort önállóan, külön váltásban szerveztük meg. A Szólj, síp, szólj! népzenei és néptánctábor a kevés jelentkezõ miatt elmaradt. Viszont a Játékban és a MIT-ben táboronként 250 résztvevõ vett részt, és még 100 gyerek jelentkezését nem tudtuk fogadni a táborhely korlátozott kapacitása miatt.

X. év – 2003 nyara. Ismét a pacséri iskola adott helyet a táboroknak. Már négy váltásban táborozunk. MIT táborból ismét két váltást szervezünk, de még így is minden táborban túljelentkezés van. Felmerült a gondolat, hogy ismét bõvíteni kellene.

XI. év – 2004 nyara. A 2003-as tervek valóra váltak. Eddigi kínálatunkat egy újabb táborral bõvítettük. Megszületett az elsõ Kamasz tábor. A helyszín továbbra is Pacsér.

XII. év – 2005 nyara. Az ifjúsági és a kamasztábor rendezvény/programszervezői képzéseinek sikerein felbuzdulva különálló képzéseket szervezünk évközben is az érdeklődők számára. A Játék, a MIT és a Kamasztáborral öregbítettük tovább a táboraink jó hírnevét. Az ifjúsági tábor azonban az anyagi források hiánya miatt elmarad. Minden táborra óriási az érdeklődés. A Kamasztáborban megduplázódott a résztvevők száma és a lakóinak 80%-a már volt valamelyik táborunkban. Ezekkel a táborokkal már túl vagyunk a 31-ik önálló táboron!

XIII. év – 2006 nyara. Az előző évben már jól bevált három tábor ebben az évben is nagy sikert aratott. Minden eddigi táboraink közzül ezek teletek meg leggyorsabban résztvevőkkel. A MIT táborban már júniusban sem tudtunk új jelentkezőket fogadni! Nagy ötletek születtnek a következő éveket illetően.

XIV. év – 2007 nyara. Az előző év tapasztalatai és felmerült ötletei alapján elkezdődik a rendezők képzési rendszerének tovább fejlesztése és modernizálása, ami mégszinvonalasabbá teszi a megszervezett játék, kamasz és MIT táborokat.

XV. év 2008 nyara. Túl a 40-ik táboron! Ezzel a környező országok egyik legnagyobb múltú táborává váltunk! Az előző évekhez képest is sokkal komolyabb szerepet tölt be a táborainkban az élménypedagógia alkalmazása.

XVI. év 2009 nyara. A tradició folytatódik! Szinte minden altáborunk megtellik még a jelentkezési határidő előtt. Összesen több mint 540 résztvevő és táboronként 50-60 rendező töltött a Játéktáborban, a Kamasztáborban vagy a MITben egy-egy hetet.

XVII. év 2010 nyara. 18 évesen nagykorúvá vált a tábor! Újragondoltuk a céljainkat és azok alapján a teljes tábor szervezési struktúráját! Így jöhetett létre a sok új program, a kötél kert, a szervezők képzési rendszerének újítása és megannyi fontos változtatás, amitől tovább nőhetett a tábor színvonala. Ebben az évben már megtalálhatóak voltunk a facebookon is!

XVIII. év 2011 nyara. Az élménypedagógiai foglalkozások szerves részévé vált a kötéltechnika. A MIT-tábor létszáma 229 résztvevővel megdöntötte az elmúlt évek rekordját. Már a táborzáráskor elkezdtünk készülni a 2012-es táborokra!

XIX. év 2012 nyara. 20-éve táborozunk!

XX. év 2013 nyara. Új kihívást találtunk a régi rendezők számára is! Párhuzamosan két tábort szervezünk! A játéktábor és a Kamasztábor egy időpontban, de külön programmal és külön időbeosztással! Mi lesz jövőre? 3 az 1-ben?

XXI. év 2014 nyara. Vissza Bácskossuthfalvára. Nagy helyszín és szívélyes fogadtatás a helyszín vezetői részéről. Három tábor egy időpontban.

XXII. év 2015 nyara. Ismét növekedésnek indult a táborlakók létszáma.

XXIII. év 2016 nyara. Többen voltunk, mint tavaly!

XXIV. év 2017 nyara.  A résztvevők és a szervezők létszáma is tovább növekszik. Ennek a tábornak köszönhetően újra gondoltuk a szervezők képzési rendszerét és a résztvevők szabadidős programját!

XXV. év 2018 nyara. Teljesen átalakult a táborok előtti felkészülési szakasz a szervezők számára. Tartalmasabb programok, nagyobb hangsúly a csapatépítésre. Eredmény: összetartóbb és lelkesebb csapat!

XXVI. év 2019 nyara. Még soha sem voltunk egyszerre ennyien egy táborban! 80 szervező és rengeteg résztvevő! Köszönjük a bizalmat, igyekszünk rászolgálni a jövőben is!

2020 a Covid miatt nem tudtuk megtartani a tábort 🙁

XXVII. év 2021 nyara. A covid okozta bizonytalanság miatt a tábort augusztusban tartottuk meg, a szokottnál kisebb létszámmal és rengeteg elővigyázatossággal és felkészüléssel.

XXVIII év Ne csak olvasd! Legyél részese! Jelentkezz most, mielőtt megtelne a kedvenc táborod! Kattints arra a táborra, amelyikben részt fogsz venni és töltsd ki a jelentkezési lapot! → Játék, MIT-tábor, Kamasztábor.

Kérdésed van? Valamit nem értesz? Írj emailt most!