Az eddigi táborainkról

Az eddigi táborainkról 2023-01-05T12:00:25+00:00

A vendégvárás és vendéglátás öröme évről évre hatalmába keríti a táborok szervezőit. A gyerekekkel és fiatalokkal való újbóli találkozás különös lendületet ad a sok-sok munkával járó táborszervezéshez. Amint közeledik a táborkezdés, és mind mélyebbre ássuk magunkat a munkában, úgy fokozódik az izgalom. A tábornyitó örömteli pillanatai pedig élménnyé teszik a tábort a szervezők részére is. Az utóbbi évek kimutatásai szerint a gyerekek mintegy 60-80 százaléka visszajáró táborlakó, nem ritka, hogy több éven keresztül is. Igen nagy azoknak a száma, akik „kinőtték” a gyerektáborokat, így a kamasz táborban folytatták, vagy pedig mint szervezők tértek vissza.

Ekkora népszerűségre nyilván senki sem gondolt, amikor 1993-ban, a vágtázó infláció évében megszerveztük első táborunkat. A Szólj, síp, szólj! népzenei tábor éppen akkor keresett új táborhelyet, mi pedig vállaltuk, hogy képességeinkhez és lehetőségeinkhez mérten jó házigazdái leszünk. Az első próbálkozás sikere további ötleteket adott. A Szólj, síp, szólj! népzenei tábor a magyar tájegységek gazdag népzenei világával, hangszereivel és dallamaival ismertette meg a gyerekeket. Csakhamar néptáncoktatással bővült a tevékenység. Egy-egy nyári találkozás a vajdasági népzenészek, néptáncosok és énekesek seregszemléjévé vált, a gálaműsor pedig a népművészet ünnepévé nőtte ki magát. Sajnos, 2002-ben már nem volt elegendő érdeklődő, így kénytelenek voltunk beletörődni, hogy a vajdasági népzenei eseménynaptár egy színfolttal szegényebb lett. Azonban 2011-ben leporoltuk a néptánctábor emlékeit és ismételten belevágtunk a szervezésben. Ezúttal a Játéktábor egyik altáboraként.

1995-től kezdve szervezzük meg a MIT-tábort, amely a kezdeti matematika, informatika és történelem, angol és német nyelv oktatásán kívül sok-sok más témával várta már a gyerekeket. Földrajz, képzőművészet, csillagászat, környezetvédelem, irodalom, fafaragás, színészet, szerb nyelv mint nem anyanyelv, újságírás, fitnesz, hip-hop szépen megfért egymás mellett az évek során. Huzamosabb ideig a MIT keretében tartottuk a Jó Pajtás nyelvművelő táborát. Néhány évig a kisegítő-tagozatos gyerekek egy kis csoportja is részt vett ebben a táborban. A sokszínűség jellemző az idei MIT-táborra is. Az évek során mindig nyitottak voltunk az újítások iránt és bizakodva fogadtunk minden új oktatási területet. Ezekben a táborokban is alapkövetelmény a magas színvonalú oktatás. Az iskolai tananyagra épülő, de attól merőben eltérő előadások ne a tanév meghosszabbítását jelentsék. Így vált a MIT-tábor tehetséggondozó, gyakorlati tudást nyújtó táborrá. Továbbra is a célunk, hogy a gyerekeket érdeklő témakörökben nyújtsunk új ismereteket, de a szabadidőben sem hagyjuk sorvadni az agysejteket. Az oktatók/képzők/trénerek felkérésekor különös körültekintéssel járunk el, ugyanis arra törekszünk, hogy a legjobbakat nyerjük meg a tábor részére. Így foglalkozás vezetőink jelentős része rendszeresen visszatér a táborba.

Voltaképpen a MIT-táborból nőtte ki magát a Játéktábor, amellyel 2000-ben próbálkoztunk először. Képzett gyerekanimátorok vállalták, hogy a tudatosan és célzatosan összeállított program szerint egy héten át, reggeltől estig játszanak a gyerekekkel. A játékok pedig olyan kódolt üzenetek, melyek révén a gyerekek észrevétlenül fejlesztik képességeiket, kreativitásukat, problémaelemző és –megoldó készségüket. Ezenkívül a csoportos feladatok megoldásával rájönnek a logikus gondolkodás lényegére, a tolerancia szükségességére, rádöbbennek arra, hogy a másságot megérteni is, tisztelni is érdemes. Mindez úgy becsomagolva, hogy a gyerekeknek élményt jelentsen. A játéktáborok sora szép példája annak, hogyan lehet hasznos szabadidőprogram keretében tartalmasan, élménydúsan készülni az élet nagy kihívásaira.

A gyerektáborokból „kiöregedõk” hívták fel figyelmünket arra, hogy Vajdaságban voltaképpen alig van ifjúsági tábor, amely színvonalas ellátást és magas szintű képzést nyújtana. Az ifjúsági táborok minden vonatkozásban másak, mint a gyerektáborok, de elsősorban gondolatiságban különböznek. A moravicai és pacséri ifjúsági táboraink nem csak „bulis táborok” voltak, hanem értékes tartalmat is kínáltak. Az eddig megtartott táborok igazolták, hogy a vajdasági fiatalokban igen is van igény a tényleges értékek megismerésére. Kiemelkedő magyarországi előadókat nyertünk meg annak érdekében, hogy szellemi felüdülést nyújtó előadásokat, műhelymunkákat tartsanak a minket leginkább érdeklő kérdésekről. Így váltak ezek a rendezvények az itteni középiskolások és egyetemisták egyik legjelentősebb találkozójává. Sajnos a nagy érdeklődés ellenére főkép az anyagi források hiánya miatt 2004 óta nem tudtuk megszervezni ezt a táborunkat.

2004-ben merült fel az ötlet, hogy talán szükséges lenne egy “átmeneti” tábor is a gyerek és az ifjúsági táborok között. Az ötletet tettek követték és még ugyanabban az évben megszerveztük az első kamasz tábort.

2013-ban az idő, a helyszín és az anyagi források hatékony kihasználásának érdekében sikerült kitalálni, hogyan lehet egy időpontban két külön tábort szervezni. Így egy időpontban kerül megszervezésre a Játék és a Kamasz tábor.

2014-ben ismét Moravicán (Bácskossuthfalván) táborozunk! Egy időpontban 3 tábor! A sok résztvevőhöz és a párhuzamos programokhoz, pedig kell az a nagy hely és az a rugalmasság a helyszín részéről, ami indokolttá teszi a változást!

2018-ban újragondoltuk a szervezői csapat programjait, képzéseit, felkészítését. Bevált! 🙂

Az eddig megtartott több, mint 70 önálló tábor közös jellemzője, hogy igényes ellátást, magas szintű tudást, tartalmas szabadidőt és maradandó élményt nyújtott. Ezeket a célkitűzéseket tartjuk szem előtt az idén is, amikor meghirdetjük az idei táborainkat.

A 2020-ban a járvány miatt elmaradt a tábor és a 2021-es táborok szervezésére is rányomta a bélyegét.

2022-ben a járvány előtti időszakhoz képest csükkent a résztvevők száma, a szervezői csapat azonban erősödött.