Miért fontos, hogy a gyereke táborozzon?

Miért fontos, hogy a gyereke táborozzon? 2022-03-10T21:23:39+00:00

Miért fontos, hogy a gyereke táborozzon?

Napjainkban egyre inkább teret hódít a szórakoztató elektronika. Természetesen a ma gyermekének életében helyet kell, hogy kapjon az internet, a skype, az mp4, a közösségi oldal, a cset és a többi elektronikus szórakozási lehetőség. Szinte már elengedhetetlen ezek ismerete a gyerek életében. Fontos, hogy tisztába legyen a körülötte zajló világgal, megismerje és használni tudja a technika fejlődése során keletkező újdonságokat. Azonban ezek közül egyik sem helyettesítheti a valódi emberi kapcsolatokat. Feladatunknak érezzük, hogy konkurálva a modern találmányokkal színvonalas és érdekes oktató és nevelő programokat kínáljunk a gyerekeknek. Olyanokat, amelyekben hús és vér társaikkal együtt kell részt venniük, játszaniuk.

Nevelési programjaink és képzéseink közt kiemelt helyen tartjuk számon a bentlakásos nyári táborokat. Véleményünk szerint a tábor sokkal több oktatási és nevelési lehetőséget hordoz magában, mint egy délutáni iskolai program, egy 3 napos osztálykirándulás, vagy a kéthetente megrendezésre kerülő egyórás szakkör. Hiszen a nap minden órájában és a hét minden napján foglalkozni tudunk a gyerekkel. Élményt, tapasztalási lehetőséget és tanulást tudunk számukra nyújtani.

Tudjuk, hogy ha mi nem biztosítunk tartalmas és érdekes programot, akkor a gyerekek fognak maguknak programot kitalálni. Az oktatási és nevelési célokon kívül a különbség az, hogy az általunk nyújtott programot többszörösen átgondoltuk, külön figyelmet fordítva az esetleges biztonsági kockázatokra, míg a gyerekek „programjai” hirtelen ötletektől vezéreltek és sokszor a tudtunk nélkül zajlanak. Éppen ezért kötelességünknek érezzük, hogy életkori sajátosságaiknak megfelelő, folyamatos elfoglaltságot nyújtsunk a táborlakók számára. Ügyelve arra, hogy minden program a résztvevőkre és a rendezőkre egyaránt a maximális fizikai, lelki és érzelmi biztonságot nyújtsa. Felkészülve arra, hogy mit kell tennünk abban az esetben, ha mégis megtörténne a baj.

Fontosnak tartjuk, hogy a tábor minden egyes programja, az ébresztőtől a takarodóig a fergeteges szórakozás mellett új ismereteket kínáljon a résztvevők számára. Célunk, hogy a lehető legtöbb tulajdonságukban fejleszteni tudjuk a gyerekeket.

Leghatékonyabbnak a saját tapasztalat útján szerzet tudást tartjuk. Hiszen sokkal mélyebben és tartósabban marad meg a tapasztalt tudás, mint az, amit csak látunk vagy hallunk. Éppen ezért tábori programjaink során is igyekszünk olyan tanulási szituációkat teremteni, ahol a résztvevő sajátélményű tudást kaphat. Gyakran olyan körülmények közt, amivel a gyerekek nagy többsége sem otthon, sem az iskolában, sem pedig a számítógép nyújtotta hálózat világában nem találkozhat. Törekedve arra, hogy a komfortzónából a tanulási zónába mozdítsuk őket.

Besnyi Szabolcs – Tréner, animátor, táborszervező
Felnőtteknek szóló képzésekről bővebb információt találhat a https://pedagoguskepzo.hu honlapon.